Bulut Çözümleri

bulut-01

Bilgi Teknolojileri yeni nesil hizmet sistemleri olarak hayata giren ve her geçen dakika daha fazla özellik ile bu alanda artan kullanımı ile bulut bilişim, kullanıcıların kendi bilgisayarlarındaki herhangi bir işlemi, yazılımı veya very erişimi gibi durumlarda altyapı gereksinimi olmaksızın alınacak hizmetin bütününü konu alan bilişim hizmetleri olarak kısaca tanımlayabiliriz.

Farklı bir şekilde ifade edecek olursak bulut teknolojisi internet aracılığı ile erişim sağlanan yazılım uygulamaları, veri depolama alanları hizmeti ve bunların üzerinde işlem yapılmasını baz alınır. Bulut teknolojilerinin başlıca avantajları ölçeklenebilir oluşu, esnek oluşu, maliyet ajvatajı ve hızlı bir şekilde işlemleri gerçekleştirebilmeye olanak sağlamasıdır.

Son dönemde kurumsal yaşamın getirdiği temel sorundan birtanesi ve hatta en önemlisi kişisel ve kurumsal verilerin tahmin edilemeyen bir şekilde artması, kullanılan cihaz özelliklerinin ihtiyaçları karşılayacak yeterlilikten yoksun olması veya tam tersi olup ihtiyaçların çok üzerinde olması sonucunda oluşan dengesiz performans, hız ve kapasite sorunlarının ortadan kaldırılması ile beraber yük dengelemesine oldukça esnek şekilde kullanılabilmesi bulur çözümlerinin aktif olarak kullanıma sebepleri arasındadır. Ayrıca farklı fiziksel mekanlarda yedek yapıların kurulması ve devreye alınması olası felaket durumları için alınan en önemli önlemler arasında olsada bulut çözümlerinin gerçek anlamda yedeklilik sunması bu alanda tartışmasız en sağlıklı çözümlerden biridir.

Bulut çözümlerinin birden fazla kullanıcı desteği sunan platformlar için sağladığı avantajlar içerisinde kullanıcıların cihazlarına ek bir yazılım kurulumuna gerek kalmadan kullanıcıların sistem ve uygulamalara erişebilmelerine olanak sağlamasıdır. Bu sayede servis, bakım gibi hizmetlere ek yük getiren donanım yatırımlarında da ciddi anlamda azalma olmaktadır. Bu durum şirketlerin CAPEX ile giderlerinin OPEX’e çevirmelerini ve harcamalarının hizmet olarak geri dönüşünü sağlayarak katma değer almasını sağlamaktadır.

Bulut teknolojileri servis yapıları üç kısımda incelenebilir. SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) ve IaaS (Infrastructure as a Service) şeklinde sıralanabilir. Bu servis yapılarında modüler olarak farklı katmanları kullanarak hizmet alımı sağlanabilir bu sayede bulut hizmetlerinden ihtiyaç duyulan servis ve servise bağlı modül seviyesinde faydalanılabilir.

Bulut teknolojinin dört farklı yapısal modellemeye sahip olduğu görülmektedir. Bu yapısal modellemelerine bakıldığında aslında birçok kurumun dolaylı yoldan da olsa bu teknolojiyi aktif olarak kullanmakta olduğu görülmektedir. Bu dört yapı modelini kısaca aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.

Hybrid Cloud Modeli

Hybrid Cloud Modeli : Kurumların ihtiyaçları doğrultusunda yapılandırılan public ve private clud yapılarının beraber kullanılmasına imkan sağlayan bulut bilişim modelidir.

Community Cloud Modeli

Community Cloud Modeli : Belirli kurumların bir bulut bilişim altyapısını paylaşması sonucu oluşan bulut bilişim modelidir

Private Cloud Modeli

Private Cloud Modeli : Kurumun kendi sistem odasında bulunan fiziksel sunucular ile yapılandırılması ile sağlanan bulut bilişim modelidir.

 

Public Cloud Modeli

Public Cloud Modeli : İnternet ortamı kullanılarak bir datacenter’dan fiziksel sunucular vasıtası ile verilen bulut bilişim modelidir.